MATOKOMPOSTOINTI

2 Tuote

Eläinperäisiä tuotteita (liha, maitotaloustuotteet) ei pidä pistää matokompostiin ellei eläinperäistä materiaa ole ensiksi lämpökompostoitu. Proteiinipitoinen ravinto rupeaa tuoksumaan matokompostissa ja proteiinien hajoamistuotteet tappavat madot. Kasviperäisessä materiaalissa etenkin sokeripitoisessa (esim. banaani, omena) on ongelmana, että se houkuttelee myös hedelmäkärpäsiä (banaanikärpäsiä) matokompostoriin. Kaikki materia pitää siis olla kasvisperäistä tai mennyt lämpökompostorin läpi. Ruoan partikkelikoon pitää olla pientä eli madot syövät vasta vähän hajonnutta kasvimateriaa, koska madoilla ei ole hampaita. Esimerkiksi perunankuoret saattavat kestää 1-2 kuukautta ennen kuin ne muuttuvat tarpeeksi pehmeäksi ruoaksi madoille. Perunan ytimen madot syövät nopeasti, koska se hajoaa nopeasti ja sisältää runsaasti tärkkelystä. Myös märkä pahvi on hyvää ruokaa madoille, koska esimerkiksi pahvin liima-aineet ovat pääasiassa tärkkelystä (Kuva 1).

Kuva 1. Kompostimadot syömässä matokompostin pinnalla.

Matokompostin hoidossa riittävä kosteus ja ilmavuus ovat tärkeitä tekijöitä. Kun puristat kompostikuiviketta nyrkissä tai madonkasvatus kasvualustaa niin sen pitää olla märkää, mutta puristettaessa siitä ei saa valua vettä tai vettä valuu vain muutama pisara. Liian märkä kasvualusta rupeaa helposti tuoksumaan ja liian kuivassa alustassa madot eivät kasva.
Turvetta tai kukkamultaa ei voi käyttää matokompostoinnissa matokompostin kuivikeaineena, koska kukkamullassa on useasti liikaa lannoitteita ja turvetta. Lisäksi pelkkä turve on hapanta, mistä madot eivät pidä. Harvemmin matoja tapaa turvesuolla. Siksi Kiteen Mato ja Multa Oy:n kasvikuitupohjainen kuivike on hyvä ratkaisu kompostin ilmavuuden ja kosteuden säätelyyn.

Madoilla ei ole hampaita vaan ne syövät hienoa santaa millä jauhavat hajonneen kasvimateriaalin mahassaan. Aluksi matokompostoinnin alkuvaiheessa, paras ruoka madoille on veteen keitetty kaurapuuro ilman suolaa ja matokompostorin pinnalle voi ripotella hienoa santaa jauhinkiviksi madoille. Kuivikematerian pitää olla ilmavaa ja sopivan kosteaa, missä madot kasvavat. Matokasvualustakerroksen paksuus saisi olla maksimissaan 20 cm, jotta matokasvualusta pysyy ilmavana. Ruoka ripotellaan pinnalle ja päälle voi pistää muovinkappaleen, joka vähentää nesteen haihtumista astiasta, jotta alusta pysyy sopivan kosteana. Muovin päälle voi laittaa pahvin, koska madot pitävät pimeästä. Optimilämpötila olisi noin +15 celsius astetta, suojassa auringonpaisteelta, mutta matokompostori toimii myös huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä riskinä on, että matokompostori kuivuu liian nopeasti tai pinnalla oleva ravinto voi alkaa tuoksumaan, jos materia hajoaa liian nopeasti.

Matojen runsas lisääntyminen ottaa aikaa matokompostissa noin kuukauden, ennen kuin matokompostin matomäärä nousee todella suureksi. Laskelmien mukaan matokompostissa voi kasvattaa yhdessä kuutiossa noin 200 kg matoja vuoden aikana helposti.

  • Näkymä